Australisk terrier

december 8, 2020 0 av hakke

Går du i tankar att skaffa hund så har du kommit helt rätt! Här finns en riktigt fin, glad och lättskött sällskapshund.

Detta är en perfekt liten krabat om du är ute efter någon att älska och bli älskad av.
Denna ljuvliga ras har så många positiva sidor att du inte kan tänka dig en annan hund om du väl skaffat dig eller lärt känna en australisk terrier.

Den är busig och lekfull när den är ute i friska luften och ganska lugn när den får vara med sin familj inomhus. Den passar bra ihop med en barnfamilj, där du och familjen kan leka med den när ni har lust och den finner sig väl till rätta också om du vill att den ska hålla sig lite lugn.


Den ligger gärna nära dig och kelar och gosar.

Den kommer att bli himlastormande glad när du bryr dig om den.
Bara en blick får svansen att vifta och den möter din blick med en förstående vick på huvudet som betyder ungefär ”vad vill du att vi ska göra nu?”. Den är snabbt på benen om du säger dess namn och visar att du vill något.

Den används idag främst som sällskapshund och är en tuff liten hund som klarar det mesta som en större hund klarar. Den är otroligt vänlig och social och den är känd för sin pigga uppsyn och positiva läggning.
Den umgås gärna med alla och har sällan problem med vare sig människor eller andra djur som tillhör flocken, d.v.s. familjen.

Den tycker om att tas med på promenader och varför inte agilitykurser eller annan träning, då den är väldigt lättlärd och gillar att hitta på saker med sina ägare, som givetvis kan vara en eller två personer lika väl som en barnfamilj.

För att vara en terrier så är det en ganska lugn hund. Den är lojal och älskar att vara nära dig och fungerar bra som vakthund också, om du visar att det är vad du vill. Jag brukar säga att det är en stor hund i litet format, då den har ett något lugnare temperament än en del andra terriertyper.

Australisk terrier skiljer sig från andra terrier genom att ha längre ben och rygg än många andra terrier, den är mer lång än hög.
Hanen är ca 25 cm hög och det finns några olika färgvarianter: stålgrå, sand, ljusbrun och rödgul. Den påminner om en Yorkshireterrier men är större, de kan väga 5-7 kilo. Tiken är oftast något mindre än hanhunden.

Den har sitt ursprung i Australien där man födde upp dem för att hjälpa till på gården med att hålla undan smådjur och som sällskap både till familjen och till andra större djur som bor med dem.
Den är ett utmärkt sällskap på din promenad, med mycket iver och nyfikenhet. Det är inte en särskilt skällig ras men dess skall är starkare än man kan tro av storleken att döma när den väl skäller – till exempel då den får syn på någon den känner och skäller av glädje att se dig eller då något annat djur tar sig in på reviret som Aussien (som den kallas) anser vara sitt. (Notera dock att även Australian sheperd kallas Aussie).
Den kan leka hur länge som helst, även då den är helt slut vill den fortsätta leka för det är så himla kul att apportera och gnaga och springa och hoppa omkring i största allmänhet, bara du är med så gör den vad som helst. Nästan!
Den är också känd för sin vaksamhet och även för sin vighet. Du kommer bli överraskad över vad denna hund kan lära sig att göra, och hur gärna den vill lära sig nya saker och få ditt beröm.

Den är lätt att sköta. Om du kammar igenom hela pälsen ett par gånger i veckan och trimmar den ett par gånger per år så har du ett i stort sett hårfritt hem. Pälsen är sträv och kort med ett mjukare underull som behöver kammas för att hållas i fint trim. På huvudet har de en tofs som är väldigt typisk för rasen och en krage runt halsen som också är väldigt specifik.
Vill du ställa ut din hund så krävs kontinuerlig trimning för att hålla pälsen i perfekt skick.

Den här rasen är normalt frisk har få rasspecifika sjukdomar. Medellivslängden är 10-16 år.
Australisk terrier är ganska ovanlig i Sverige, läs gärna mer på Australisk terrier | Svenska Kennelklubben (skk.se) där det också finns en del bilder som kan vara trevliga att se på. Det är hemsidan för rasens egen klubb. Här Egenskaper finns lite mer fina bilder att kika på.

Terrier är en grupp av hundraser som ursprungligen kommer ifrån Storbritannien och användes som nyttohund på gårdar och liknande, då de är duktiga på att hålla undan skadedjur som råttor, grävling och liknande. De korta benen ger närhet till jorden och underlättar för dem att hitta och krypa efter små djur som råttor, grävling, ekorre. Ordet ”terrier” kommer från franska terra, som betyder jord. Man korsade sedan terriern med bulldog för att få fram en kraftfullare terrier-typ, som t ex bullterrier.

En typisk terrier som du säkert känner till är hunden Milou i serien Tintin. Det kan mycket väl ha varit en australisk terrier som var förebild för Milou, med sina tricks och sitt snabba viga sätt att röra sig och sin tjänstvillighet gentemot sin ledare.