Engelsk setter – godmodigt energiknippe

december 8, 2020 0 av hakke

Den engelska settern är en stående fågelhund som förutom instinkten att ställa fågel även har många andra egenskaper som gör att den fungerar utmärkt som sällskapshund.

Det finns uppfödare som avlar på jaktinstinkten i första hand medan andra prioriterar utseendet och då har större fokus på showhundar.

Inriktningen på aveln kan förstås påverka hur en valp kommer att utvecklas i olika avseenden, men i grunden är detta ändå en nyfiken, mycket trevlig och sällskapstörstande hund.

Engelsk setter som sällskapshund

Den här rasen älskar verkligen att vara tillsammans och umgås med sin familj så mycket det bara går. En engelsk setter fungerar oftast mycket bra med barn och även med andra hundar.

Den går gärna på egna upptäcktsfärder om den får möjlighet men följer kanske ännu hellre med sin ägare på långa vandringar eller joggingrundor. Behovet av att ibland få springa av sig utan koppel och i fullständig frihet är stort. Valpen och den yngre hunden måste motioneras lite mer varsamt medan en vuxen hund har en nästan outtömlig energi och behöver mycket utevistelse med rejäla promenader varje dag.

Allt leva med en engelsk setter

Även om det här i första hand är en ras som avlats för jakt har den, som vi beskriver i resten av artikeln, många bra egenskaper som gör att den också passar utmärkt som sällskaps- eller familjehund.

Den är vänlig och mycket sällskaplig med ett stort behov av att få uppmärksamhet. Det här är ingen hund som gillar att sitta ensam i en hundgård eller på annat sätt bli undanskuffad utanför gemenskapen. För att trivas måste den få ta del av sin ägares vardag.

Den engelska settern ihop med barn

Den engelska settern brukar gå utmärkt ihop med både barn och andra hundar. Den är nyfiken till sitt sätt och får den möjlighet ger den sig gärna ut på egna upptäcktsfärder. En dåligt inhägnad trädgård är alltså ingen bra rastplats. Ta hellre ut den på joggingturer eller längs vandringsleder och låt den springa av sig ordentligt, det här är en hund som verkligen gillar mycket motion.

Fundera gärna före valpköpet om du vill ha en hund som är avlad för jakt eller inte. Om du inte jagar själv går det dock på olika sätt att aktivera och träna hunden på annat sätt. Den utställningsintresserade väljer valp från showlinjen. Det är, oavsett vad som väljs viktigt att aktivera denna energiska hund tillräckligt mycket och att göra det varenda dag.

Historik

Engelsk setter är en av de allra äldsta setterraserna. Redan på medeltiden användes, enligt gamla illustrationer, den här settertypen för jakt med nät eller falk. Rasen har sedan dess utvecklats för att bli riktigt specialiserad på att metodiskt leta efter, och ställa fågel. Luktsinnet är mycket välutvecklat, de är starka och robusta och kan springa både långt och länge. Genom att korsa in olika raser har man successivt försökt påverka och förstärka önskade egenskaper så mycket som möjligt. Namnet engelsk setter började användas under 1700-talet och i USA etablerades rasen på 1800-talet. Den svenska rasklubben för engelsk setter grundades i början av nittonhundratalet.

Hundens hälsa

Den här rasen är till absolut största delen frisk och sund, men det förekommer att enstaka exemplar drabbas av höftledsdysplasi, en sjukdom som innebär att höftleden utvecklas felaktigt. Som konsekvens kan drabbade hundar få delvis försämrad rörlighet. Det finns också ärftliga ögonsjukdomar som då och då dyker upp. Just höfter och ögon bedöms därför alltid på föräldradjuren i samband med avel. Dövhet är en mer ovanlig defekt, detta kan testas på valparna vid tidig ålder.

En engelsk setter har vanligtvis god aptit och det är viktigt att de får en väl balanserad kost. Ibland förekommer problem med magen och då kan det hjälpa att servera maten regelbundet och i lite mindre portioner varje gång. Medellivslängden är cirka 12 år men många hundar förblir glada och pigga långt upp i tonåren.

Egenskaper

Den sociala biten är väldigt viktig, dessa hundar är vänliga och kontaktsökande till sin natur. När det gäller jaktegenskaperna så är detta en typisk fågelhund. Den är alltså avlad för att upptäcka fågel och när den gör det stannar den omedelbart och blir stående med nosen pekande mot bytet. Namnet ”setter” har att göra med just detta att hunden ställer (engelska set) sitt byte på det här viset i stället för att jaga det som många andra jakthundar gör. Förr var det vanligt att jägaren fångade det ställda bytet genom att kasta ett nät över det, idag används vanligen metoden att hunden på kommande ser till att driva upp fågeln i luften för att få skottläge. Efter skott ska hunden sedan kunna apportera och avlämna bytet till sin ägare.

De utpräglade jaktegenskaperna till trots kan den engelska settern alltså även fungera väl som en trevlig familjehund. Den är både godmodig och vänlig, men samtidigt energisk och många gånger med ett ganska självständigt tänk. Den engelska settern brukar vara ett energiknippe utomhus men vanligen betydligt lugnare inne. Det kan behövas hundkurser eller träningshjälp av något slag för den ovane hundägaren eftersom hunden kan vara ganska bra på att hitta på saker själv. Gå om möjligt gärna med i någon hundklubb för kontakt med andra hundägare och socialiseringsträning.

Utseende och skötsel

Det här är en medelstor hundras med en mankhöjd runt 60 cm, hanhundar är något större. Vikten håller sig mellan 20-30 kilo. Pälsen är i grunden vit, men med oregelbundet utspridda fläckar i svart och rödbrunt eller brunt, antingen i kombination eller enbart en av färgerna. Pälsen är lite silkig och kan ibland bli tovig om den inte borstas regelbundet, men den är inte alls så krävande som den kanske kan se ut. Pälsen vid öronen bör tunnas ut regelbundet för att undvika att öronen blir varma och fuktiga, något som kan innebära risk för svamp eller andra öronbesvär. Vintertid är det bra att klippa pälsen på tassarna och särskilt mellan tårna då det annars lätt fastnar isklumpar där.

Övrigt

Engelsk setter är idag en mindre vanlig ras trots alla goda egenskaper. Det är en mild hund som behöver en vänlig, positiv och konsekvent fostran. Börja gärna tidigt med valpträning och alltid i positiv anda. Vänj den lilla valpen redan från början vid att inte kasta sig över maten utan att först invänta ett ”varsågod” för att tydligt signalera vem det är som bestämmer. Sedan går det att bygga på med de beteenden som önskas och så småningom kanske ren jaktdressyr för den som ser fram emot framtida, härliga jaktturer på fältet.

Liknande raser

Den som vill ha en lite mer utpräglad sällskapshund har många andra raser att välja på. Vill man hålla sig till setter kan den irländska settern vara ett alternativ. Den har betydligt smäckrare kropp och rödbrun päls. Denna ras är både lekfull och sällskaplig till sin natur. En annan fantastisk familjehund är springer spanieln som är både intelligent och tillgiven.